Willem Haandrikman

Geboren in 1951 te Gieterveen, Noord-Oost Drenthe. Opleidingen: LTS, Bemetel, vakopleiding metaaldraaier, MAVO3, voorts HAVO (niet afgemaakt), opleiding Famous Artist Schools-tekenen+ schilderen, cursus copywriting, jaartje Leven in Letters – Open Universiteit, enige cursussen op gebied van dierenverzorging. Met name door de liedjes van onder andere Boudewijn de Groot en Armand probeerde ik half jaren zestig gedichten/liedteksten te schrijven. Terzelfder tijd begon ik gitaar te spelen en trad vanaf eind jaren ’60 voornamelijk in jeugdcentra op met liedjes van onder andere Woody Guthrie, Bob Dylan en Donovan. Tussendoor droeg ik regelmatig eigen gedichten voor. De eerste versjes verschenen vanaf 1970 in periodieken. Met het zingen en optreden ben ik halverwege de jaren ’80 gestopt. Het was ook niet echt mijn ding en folkmuziek was uit de mode. Disco really made it, jeugdcentra gingen dicht. Ik wilde mij liever bezighouden met het schrijven van verhalen en light verse gedichten/versjes. In 1973 verscheen voor het eerst een gedicht van mij in een boekje (uitg. Drentse + Asser Courant). In 1975 mijn eerste bundel, Stormen & Stilten (uitg. De Schakel, Gieten), gevolgd door Van kindsaf (idem) in 1978 en Over de brug (uitg. Servo, Bunne) in 1993. Het schrijven van gedichten stokte, columns en verhalen namen steeds meer de overhand. Door de jaren heen leverde ik bijdragen aan zo’n 25 verschillende bundels/boeken. Ik ben lid van ‘De Drentse Schrieverskring’ (zie site DSK onder ‘Lezen!’). Verder schrijf ik sinds 2013 elke maand een column voor de site ‘Gieterveen.com’ (ook via mijn eigen site ‘www.veenberichten.nl‘ te lezen of op naam: ‘Willem Haandrikman’). Ik lever bijdragen aan het Drents Literair Tiedschrift ‘Roet’ en heb enige portretten van gevangenen en slachtoffers van het voormalig Kamp Westerbork geschreven (zie aldaar). Vanaf april 2017 t/m eind 2018 schreef ik vrijwel dagelijks een 169woordenstukje. Op www.veenberichten.nl zijn die allemaal (ruim 550 stuks) te vinden onder in het blogboek ‘Leven met ik‘ (na de inhoudsoverzicht per maand te lezen). Ze gaan over alledaagse zaken zoals ritjes door met name de Noordelijke provincies, muziek, boeken, schrijven, huis, tuin en keukenzaken, kunst, milieu, kanker, wandelen met of zonder hond ….. enzovoort. De wereld rond in tig aantal dagen, te beginnen op mijn eigen kamer. Vanaf 2019, niet langer gebonden aan de door mijzelf opgelegde 169 woorden per stukje, schreef ik weer vrijuit in het blogboek Terwijl de wasmachine draait. Ze bestrijken de jaren 2019 en 2020. Het blogboek Onderliggend geluk bestrijkt 2021. De titel is een verwijzing naar de veel gebezigde aanduiding ‘onderliggend lijden’, tijdens de corona-pandemie. Het geluk zit ‘m mijns inziens in het feit dat mijn vrouw en ik er (tot op heden) zonder kleerscheuren doorheen zijn gerold. Dan mag je best van geluk spreken. Wij lieten ons steeds vaccineren (we zijn gevacciNOORD!), niettemin blijft het oppassen geblazen.

Vanaf januari 2022 ben ik begonnen met blogboek Legoën op leeftijd. Onregelmatig komen er nieuwe stukjes bij. Over wat er zich hier thuis, in onze omgeving of in de buitenwereld afspeelt. Afgelopen juli heb ik alle 169woordenstukjes opnieuw doorgelezen, hier en daar verbeteringen en/of correcties aangebracht en enkele overgebleven stukjes toegevoegd. In december a.s. komt er een boek uit over de Drentse Aa, waarvoor ik een verhaaltje heb aangeleverd.

Vanaf januari 2023 begonnen met het blogboek getiteld: Oké dan! Op 7 januari j.l. was Mischa van Huijstee (lid van De Drentse Schrieverskring) bij me op bezoek om een werkplekfilmpje op te nemen voor de site van de DSK. (Zie op ww.drentseschrieverskring.nl.) Verder verschijnt er elke maand een column op www.gieterveen.com. In september heb ik een stukje geleverd aan het reizende project ‘Brieven aan Van Gogh’. In november verschijnt er een nieuwe DSK-bloemlezing bij Van Gorcum – Assen. Hieraan heb ik het verhaal over de Romantika geleverd (zie op Oké dan! ‘Een zeperd’). De paginanaam/blognaam voor 2024 vanaf januari wordt: Ongeneeslijk drentig (ook in ’24). Reageren kan via hetburchtje@gmail.com. Ik wens u veel leesplezier. Hart. groet, Willem.